SASOMER VE BİDDER geleneksel ortak kahvaltılı konferans toplantısı 16 Şubat 2025 Pazar günü dernek merkezinde gerçekleştirildi.
Toplantı 09.45’te kahvaltı ile başladı. 10:30’da SASOMER Başkanı Prof. Dr. Turan Buzgan’ın katılımcıları selamlaması ve konuşmacı Doç. Dr. Ali Zafer Sağıroğlu’nu tanıtması ile konferans başladı.
Doç. Dr. Ali Zafer Sağıroğlu 1976 Bolu doğumlu olup Ortadoğu Üniversitesi tarih bölümü mezunu. Gazi Üniversitesinde Y. Lisansını yapan Sağıroğlu, Selçuk Üniversitesi’nde de Sosyoloji Doktorasını tamamlamış.
2005-2009 yılları arasında Şam Üniversitesinde misafir öğretim üyesi olarak çalışan Sağıroğlu, 1 yıl Oxford üniversitesinde misafir araştırmacı olarak bulunmuş.
Göç İdaresi Başkanlığı Göç Araştırmaları Merkezi’nin Kurucu Müdürlüğü yapan Doç. Dr. Ali Zafer Sağıroğlu halen Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi olup Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Göç Politikaları Merkezi Müdürlüğünü de yürütmektedir. Alanı ile ilgili çok sayıda yayınlanmış kitap ve makalesi söz konusu.
Ali Zafer Sağıroğlu Slaytlar eşliğinde yaptığı sunumda öncelikle Suriye’nin tarihi ve kültürel mirasına anlattı ve Suriye’de yaşadığı dönemde halkın Türkiye’den gelenlere gösterilen ilgi ve sıcaklığı anekdotlarla aktardı.
Nusayri ağırlıklı Baas rejiminin tarihini de aktaran Sağıroğlu Suriye İç Savaşının nedenlerini, Rusya ve İran’ın rejim yanında yer almasını, Türkiye’nin Suriye politikasını geniş şekilde aktardı.
Aslında Rusya girmeden ve ABD müdahalesi olmadan, 2015’ten önce Türkiye’nin daha aktif davranabileceğini ancak fırsatın kaçırıldığını ifade eden Sağıroğlu, yine de Türkiye’nin Suriye politikasının ana hatlarıyla olumlu bulduğunu vurguladı.
Rejimin çöküş nedenlerini aktardıktan sonra muhalefetin arkasında Türkiye’nin olduğunu ifade etti.
22 milyon olan Suriye nüfusunun bu süreçte 7 milyonunun ülke içinde göç ettiğini, 6.5 milyon insanın da başka ülkelere göç ettiğini, Türkiye’ye yaklaşık 3.7 milyon kişi geldiğini aktaran Sağıroğlu, daha önce 600 bin kişinin Türkiye’den geri dönüş yapan Suriyeli olduğunu, rejim çöktükten sonra ise 92 bin kişinin Suriye’ye döndüğünü ifade etti.
Belirsizliklerin ortadan kalkmasından ve okulların tatile girmesinden sonra dönüşlerin çok artacağını, Türkiye’de yaklaşık 500 bin- 1 milyon arası Suriyelinin kalacağını tahmin ettiğini ifade eden Sağıroğlu, 0-14 yaş grubunda 1 milyon 200 bin kişinin olduğunu, bunlardan 900 bininin Türkiye’de doğduğunu, 60 bin üniversite öğrencisi bulunduğunu, süreç içinde 238 bin kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına kabul edildiğini, 38 bin kişinin vatandaşlarımızla evli olduğunu ifade etti.
Türkiye’ye gelen göçmenlerin %42’sinin Halep vilayetinden geldiğini, henüz Suriye’deki sis bulutunun dağılmadığını, Türkiye ve Katar’ın önemli aktörler olduğunu, ABD-Rusya-İran ve Fransa’nın Suriyede ciddi aktör olmaktan çıktıklarını, Suriye’nin imarı için yaklaşık 400 milyar dolarlık bir finansman gerektiğini ifade eden Sağıroğlu, Türkiye’nin Suriye’de de Irak’ta da etki alanını büyütmek zorunda olduğunu vurgulayarak konuşmasını tamamladı.
Müzakere kısmında katılımcılar çeşitli sorular ve katkılarla konunun müzakeresini sağlamış oldular.
Toplantı sonunda SASOMER Başkanı Prof. Dr. Turan Buzgan tarafından günün anısına Doç. Dr. Ali Zafer Sağıroğlu’na bir hediye takdim edil





















